Huishoud schema met pubers

De feestdagen zijn geweest, de kerstboom is eruit en de kamerplant er weer in.

Inmiddels is het jaar al weer zo goed en wel begonnen dat we al weer toe zijn aan het laatste feest van de winterperiode. Maria Lichtmis. 40 dagen na kerst brengen we met de lichtmis het licht weer naar buiten en geven we het terug aan de natuur.

Deze periode wordt het ook weer langer licht en krijgen we bijna allemaal de neiging om alles schoon te maken, op te ruimen en uit te zoeken.
Klussen worden gepland en tekeningen gemaakt.
De voorjaarsschoonmaak komt eraan.

Met groter wordende kinderen verandert er veel in huis. Ook het schoonmaken. Ze krijgen steeds meer verantwoordelijkheid en taakjes erbij. Gewoon omdat ze het dan kunnen voor later maar ook omdat als je met elkaar samen leeft, je ook samen verantwoordelijk bent voor je huis en je spullen.
Zeker nu ik weer werk is het wel handig als de kinderen een aantal dingen overnemen.

Lang heb ik gezocht naar een juiste manier en helemaal zijn we er nog steeds niet maar dit lijkt wel steeds beter te werken.

In de keuken aan ons rek hangt een planboard met daarop een rooster. Daarop kleur ik netjes iedere week in wat wie wanneer doet.
Meestal gaat dat best heel goed. Natuurlijk zijn deze pubers ook gewoon puber en moeten we ze achter hun broek aanjagen maar nu zien ook wij weer wie er verntwoordelijk is voor het klusje wat niet gedaan is. Dat scheelt een hoop gezoek en gezucht.

Straf op het niet doen van de klusjes staat er nog niet. Voorlopig noteer ik netjes wie die week het meest heeft laten vallen. Misschien als het te vaak gebeurd dat we wat gaan inzetten.

Overigs is deze lijst er niet zo maar gekomen. Eerst schreven we alle klussen op die er moesten gebeuren en vulden we ook ouders in op de lijst. Zo kregen de kinderen een beetje overzicht in wat er allemaal zo moet gebeuren in huis en zien ze dat de verdeling best meevalt.

Nu zijn we zo ver dat alleen hun lijst er hangt en zij daar zelf verantwoordelijk voor zijn.

Als er belangstelling voor is wil ik best onze lijst proberen hier toe te voegen, maar ik denk dat je zelf ook wel een end komt met allerlei klussen voor in huis.

Hier zijn we in ieder geval klaar voor de voorjaarschoonmaak. Of in ieder geval klaar voor het voorjaar!

Reacties