Op Vakantie (maar niet volgens het Jeugdjournaal)




Heerlijk! Wij gaan al jaren naar hetzelfde stukje in Frankrijk. Zelfde huisje, zelfde plek. Het is het huisje van mijn ouders. Weinig avontuurlijks aan en ontzettend kneuterig maar het is zo fijn. Een hele grote tuin en een groot hek erom heen dus zelfs de honden kunnen goed mee en vinden het 
een feestje. Geloof me Podenco’s op snelheid is een prachtig gezicht! We hebben er een vuurkuil en een open haard. Het huisje is niet luxe maar wel van alle gemakken (zelfs beperkte wifi) voorzien en het is vooral thuis.






Hoewel het ligt op een plek waar echt veel te doen is, is het natuurlijk niets vergeleken met de reizen die ik lees en hoor van andere mensen. Wij maken geen uitstapjes naar de Chinese muur of duiken in een prachtige blauwe zee met dolfijnen. Ook zal je van ons niet zo snel foto’s zien van een skivakantie of jeepsafari met de ‘Big five’.
We genieten intens van onze vakanties en kijken er ook naar uit. Het voelt als een veilig 2de thuis en ook al laten we een hoop dieren achter, dat de honden meekunnen is al heel erg fijn voor ons. Heel stiekem kijken we ook voorzichtig naar het bv huren van een camper, dan kunnen de honden ook mee en rijden we wat verder door. Ieder jaar denken we weer, misschien volgend jaar. Maar dan klussen we weer zo veel bij in ons Nederlandse huis, werken we weer zo hard dat we toch gewoon weer naar ons buitenhuisje afreizen. Heerlijk 2 weken rust en tijd voor dingen die er in Nederland toch altijd bij inschieten. Spelletjes, mooie gesprekken en uren bij het kampvuur.





Dus waarom dit stukje zou je zeggen, waar leidt dit verhaal nou naar toe.
Nou naar mijn verbazing van een stukje jeugdjournaal van afgelopen zaterdag 29 juli. Zwarte zaterdag. De dag dat je niet moet reizen, en vliegvelden vermijden.
Het jeugdjournaal kwam met een item over dat Schiphol na de problemen in de meivakantie nu de zaken goed voor elkaar hadden en de passagiers binnen het uur bij de juiste gate hadden. Waar ze (omdat ze zo veel eerder waren) zich dan nog 3 uur moesten vermaken.
Hartstikke knap natuurlijk. Dikke pluim voor Schiphol!
Maar het journaal zou het journaal niet zijn, als er niet toch iets naars aan moest knagen, iets minder leuks. Zo hoort dat nu eenmaal bij journaals en dus blijkbaar inmiddels ook bij het jeugdjournaal.

Ze vonden een jongen die ergens in Nederland woonde met zijn 2 ouders. Beide 2 verdieners en een best leuk huis, in een vriendelijke buurt maar blijkbaar toch geen geld voor een vakantie. Tenminste volgens het jeugdjournaal. Want het gezin ging nog wel oppassen op een huis in Friesland en daar konden dan zelfs de geliefde huiskippen mee naar toe. Maar volgens de journalisten van het jeugdjournaal is dat dus blijkbaar geen vakantie De jongen werd eerst in beeld gebracht samen met 2 vriendjes en de voice over vertelde ons dat hij zich nu nog wel vermaakte, nu hij nog vrienden thuis had. Maar binnenkort zouden die verdwijnen, die gaan namelijk wel op vakantie en dan bleef hij alleen achter. En hij ging dus niet op vakantie en zo waren er velen in Nederland. Que in dramatische beelden van de jongen alleen.
Het item ging in eerste instantie een beetje aan ons voorbij. Maar later hadden we het er nog over en toen kwam er toch irritaties bij ons. Hoezo niet op vakantie? Is een week Friesland geen vakantie? (ik ben er alleen ooit geweest op weg van en naar een zwembad, maar ooit wat van de streek gezien? Nee nooit). 

Dan komt natuurlijk de vervolgvraag, wat is volgens het jeugdjournaal dan wel vakantie? Moet je er heel veel voor betalen? Is het alleen vakantie als het in een heel heet land is? Of is Friesland niet bijzonder genoeg, moet het op zijn minst Nieuw Guinea zijn? Of 36 uur vliegen naar Indonesië? Als we de sfeer goed proeven, is de vakantie voor het jeugdjournaal alleen maar naar het verre buitenland, met het vliegtuig of met de auto en dan kamperen. Zou kamperen in Nederland vakantie genoeg zijn?

Wij gaan dus met de auto, al jaren naar dezelfde plek, een plek waar we inmiddels van zijn gaan houden en ieder jaar weer wat nieuws ontdekken maar ook heerlijk van weten waar we aan toe zijn. De weg naar de winkels kennen we, we weten welke bakker het lekkerste brood heeft en waar de leukste brocantes zijn. De buren (want helaas het is ook nog eens geen vrijstaande villa maar een deel van een 3 eeuwen oude boerderij) zijn geen vreemden meer en we worden een deel van het dorp. Wanneer is iets nog vakantie en wanneer ben je gewoon thuis? Volgens het jeugdjournaal, gaan wij dan nog wel op vakantie? Of is dit niet avontuurlijk genoeg. Wij vermaken ons in ieder geval prima. Maar wat jammer dat het jeugdjournaal de niet geijkte vakanties, huizenruil of huisoppassen ergens anders afdoet als geen vakantie en niet op vakantie gaan, gelijk stelt aan zielig. 
Voor heel veel mensen is dit namelijk wel vakantie. 



Reacties

  1. Heerlijk toch zo'n in mijn ogen heerlijke ontspannen vakantie. Ik ging met ouders vroeger met de boot weg, varen in Nederland, heeft nog zoveel onontdekte plekjes. Ja, ik heb veel gereist, veel gezien, veel mooie herinneringen. Maar altijd stress om alles in de koffer te krijgen, heb ik alles bij ne enz. Dit jaar met de camper op vakantie. Stuk relaxter, maar voor manlief niet hoor. Moet toch weer achter dat stuur in naar de volgende camping te rijden. Toch hebben we genoten ��. Het huis in Tsjechië is verkocht( omdat we er te weinig kwamen), maar als ik daar in het huis kwam, overkwam mij de rust. Niets moest, alles kon en na een week in het huis, kon ik er weer tegenaan. Last het Jeugdjournaal maar zeggen wat ze willen, zelfs in Nederland is het goed vakantie vertoeven. En het mooiste is toch dat je met elkaar ervan kunt genieten. Welke plek het ook is. Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor ons dit jaar Door omstandigheden überhaupt geen vakantie maar als ik mocht kiezen, geld geen rol zou spelen en ik dus echt de vrije keuze had ging ik liever met de auto naar jullie Franse boerderij dan met het vliegtuig ver weg naar een of ander resort. Het zal voor iedereen verschillend zijn maar de Franse boerderij is mij mij het ultieme vakantie vieren. En het is walgelijk hoe het jeugdjournaal dit item heeft neergezet. Kennelijk zijn zij niet het journaal van àlle kinderen. Groetjes van Marièlle

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten